top of page

Dagelijkse kauwen is belangrijk voor een hond! Waarom?

Isabel Geerts

2 jan. 2022

Dagelijkse kauwen is belangrijk voor een hond! Waarom?

Dagelijks kauwen is een basisbehoefte van je hond en heeft enkele belangrijke functies:
- reinigt het gebit
- optimaliseert de spijsvertering
- stimuleert de aanmaak van endorfine, het gelukshormoon

Hou rekening met de individuele behoeften van je hond als je kauwmateriaal kiest. De belangrijkste elementen zijn de hardheid van het kauwmateriaal, eventuele allergie of intolerantie voor één bepaald eiwitsoort. Een gouden tip: zorg voor een afwisseling van het kauwmateriaal om de interesse te vergroten.

Enkele richtlijnen:
* Laat je hond ongeveer 30 tot 60 minuten per dag kauwen. Voorkeur gaat uit naar eetbare materialen, denk aan kophuid of oren van allerlei verschillende dieren. Opgepast, geef niet te snel exotische smaken aan pups.
* Is de tijd voor kauwen voorbij, zorg dat je iets kleins & lekkers hebt om te ruilen, waarvoor je hond zijn kauwmateriaal met plezier loslaat.
* Heeft je hond veel last van stress, prikkels, angst of zelfs verlatingsangst, dan kan je hond ontstressen door een lekkere kauwer. Hierdoor vermijd je dat je hond dingen in huis sloopt door hem/haar een gepast kauwmateriaal aan te bieden.
* LET OP: Wanneer je hond EXTREEM veel last heeft van stress, spanning of frustratie is hij of zij een stuk minder voorzichtig en kan hij/zij gaan schrokken. Hierdoor kunnen er te grote stukken afgebeten worden waarin je hond zich kan verslikken. Houd daarom altijd toezicht tijdens het kauwen.
* Laat je hond nooit kauwen op een nuchtere maag, Zorg ervoor dat je hond altijd gegeten heeft vóórdat je kauwmateriaal geeft. Een hond mag geen honger hebben als hij kauwmateriaal krijgt, want dit werkt net stress in de hand. Bovendien is het voor je hond frustrerend om honger te hebben en hard te moeten werken met kauwen voor het weinig vlees dat van de kauwmateriaal afkomt.
* Probeert je hond het kauwmateriaal te verstoppen of is je hond onrustig op zoek naar de ideale plaats om van zijn kauwmateriaal te genieten, dan is hij/zij overprikkelt en kan je het kauwmateriaal beter ruilen voor iets kleiners en op een later moment aanbieden.

bottom of page